Булгур: користь і шкода для організму

Булгур – крупа з провареної і висушеної пшениці. Володіє золотистим кольором і горіховим смаком.

Булгур: користь і шкода для організму

Історія булгура

Історична батьківщина булгура – Близький Схід. У Туреччині, Індії та країнах Балканського регіону пшеницю обробляли окропом, висушували її на сонці, а після просівали на вітрі через сито. Залежно від розміру сита отримували великий, середній і дрібний булгур.

Наприклад, з великих зерен готували долму, плов, додавали бургур при фарширування м’яса або овочів. Бургур середнього помелу традиційно використовувався в салатах. А ось невеликий булгур відмінно підходив для супів, каш і так далі.

Що цікаво, але процес ручного виробництва крупи сільські жителі супроводжували різними традиціями і обрядами. Наприклад, під час просіювання або заварювання пшениці люди співали пісні або обдаровували дітей булгуром.

Чим корисний булгур?

Крупа містить наступні корисні компоненти:

  1. Вітаміни групи В, вітаміни Е, К
  2. Бета-каротин
  3. Складні вуглеводи
  4. Жирні кислоти
  5. Мінеральні речовини
  6. Сахариди
  7. Фітонутрієнти
  8. Клітковину
  9. Мікро- та макроелементи

Регулярне вживання крупи надає благотворну дію на організм людини, нормалізує його основні функції.

Оздоровча дія булгура проявляється в наступному:

  • Нормалізація обміну речовин
  • Оздоровлення нервової системи
  • Поліпшення стану шкіри і волосся
  • Зміцнення кісткової і м’язової тканин
  • Зниження рівня холестерину
  • Нормалізація кров’яного тиску
  • Поліпшення кишечника
  • Підвищення імунітету

Шкода булгура

Булгур протипоказаний людям, у кого діагностовано алергія на злакові та клейковину. Також не варто захоплюватися цією крупою тим, у кого гастрит або слабкий шлунок. Організм може просто не впоратися з великою кількістю клітковини.

Застосування булгура в медицині

Ця крупа зберігає практично всі корисні властивості цільного зерна. Вона готується з пшениці твердих сортів. Глікемічний індекс невисокий, що дозволяє вживати її при діабеті, при інсулінозалежності і схудненні. Хоча вона досить калорійна. Булгур прекрасно поєднується з овочами, крупа насичує наш організм на тривалий час. У ній містяться вітаміни групи В, клітковина, яка допомагає виводити надлишки холестерину, очищає кишечник, запобігає запори. Але крупа містить глютен. Люди з непереносимістю глютену краще відмовитися від булгура.

Застосування булгура в кулінарії

Перед приготуванням булгур рекомендують замочити на півгодини в окропі. Після цього її краще варити або смажити. Крупа прекрасно поєднується з м’ясними і овочевими стравами.

Булгур: користь і шкода для організму

Булгур з лушпиння піджаркою

Варіант простого і смачного гарніру до риби і морепродуктів. Блюдо виходить ситне і незвично пікантне. Лук надає приємний смак і аромат. А бризки лимонного соку поверх булгура тільки розіграють апетит.

  • Булгур – 1 стакан
  • Вода – 2 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Рослинна олія для смаження – 2 столові ложки
  • Сіль за смаком

Нарізаємо і обсмажує цибулю до золотистого кольору на рослинній олії. Після додаємо в піджарку булгур, ретельно перемішуємо і заливаємо водою. Накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 25 хвилин. Блюдо готове!

Булгур: користь і шкода для організму

Фруктовий булгур

Солодкий десерт з булгура більше схожий на повноцінний гарнір, ніж на легке ласощі після основного прийому їжі. Тімьяновий відвар повністю просочує булгур, тому страва здається надзвичайно терпким і насиченим.

  • Булгур – 1 стакан
  • Вода – 2 склянки
  • Чебрець сушений – 1 чайна ложка
  • Курага – 80 грам
  • Вишня в’ялена – 50 грам
  • Сіль – 1 щіпка
  • Вершкове масло – 80 грам
  • Мед – 4 столових ложки

Закип’ятіть воду, додайте в неї сушений чебрець. Через п’ять хвилин вимкніть вогонь і дайте настоятися відвару. Після процідіть його через сито. В іншій каструльці розтопіть масло, всипте булгур і дрібку солі. Протягом 5-7 хвилин обсмажте крупу в маслі, додайте нарізані сухофрукти. Після чого потрібно залити суміш настоянкою чебрецю і готувати ще близько 20 хвилин, поки булгур не загусне. Страви викласти на тарілку, додати мед і вишню.

Як вибрати і зберігати булгур?

При виборі булугура оціните зовнішній вигляд крупи. Вона повинна бути сухою і розсипчастою, без грудочок і слежалості. Також не повинно бути домішок і сміття.

Перевірте герметичність упаковки. Якщо вона пошкоджена, то в булгур потрапила волога і, швидше за все, продукт вже зіпсований.

Для плову краще візьміть булгур грубого помелу, а для каші – з дрібними зернятками.

Умови зберігання. Бургур тримайте в закритій скляній тарі, в темному сухому місці. Термін придатності крупи – до півтора років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *