Кава: його шкода і користь для здоров’я

Про користь і шкоду кави сперечаються роками, проте популярність напій не втрачає, і з’являються все нові варіації і сорти. Кава може як підбадьорити, так і нашкодити здоров’ю

Кава: його шкода і користь для здоров'я

У світовій торгівлі за обсягом операцій купівлі-продажу кави поступається тільки нафти, займаючи друге місце. Одне дерево приносить не більше п’яти кілограмів плодів, з яких одержують один кілограм зерен. Дорожнеча кави пов’язана з примхливістю і неплідності дерев, проте напій все так само популярний.

Користь кави

Кава тонізує, бадьорить, покращує концентрацію за рахунок міститься в ньому кофеїну і теаніна. Кофеїн стимулює засвоєння нейронами поживних мікроелементів, в тому числі і глюкози. А теанин підсилює вироблення гормону дофаміну, що викликає у нас почуття радості.

Також кава містить два десятка амінокислот, вітаміни: РР, В1, В2, мінерали: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо. Кава прискорює серцевий ритм і додає сил, що може бути корисно для людей з низьким артеріальним тиском або уповільненим пульсом.

Хлорогенова і феруловая кислоти в складі кави допомагають боротися з депресією. Ці антиоксиданти перешкоджають окисленню і руйнуванню нервових клітин, а також зменшують чутливість нейронів до імпульсів, що знижує вираженість апатії і пригніченості.

Періодичне вживання невеликих доз кави знижує ризик цукрового діабету. При цьому у діабетиків при прийомі кави підвищується чутливість до інсуліну, який знижує цукор у крові.

Кава володіє невеликим проносним дією, а також сечогінну. При сильних набряках і затримці води в організмі кави може допомогти її вивести.

В молотом вигляді кави використовують в косметології, додаючи в скраби для очищення шкіри від частинок ороговілого шару. Кава покращує приплив крові до шкіри, нормалізує виділення шкірного сала. А міцно заварений кави застосовують як маску для волосся, що надає шоколадний відтінок і здоровий блиск.

Шкода кави

Рідкісне вживання неміцного кави людині без захворювань зазвичай нешкідливо. Однак часте розпивання кавового напою до 5 чашок в день призводить до ламкості кісток і підвищує ризик переломів. Кава закисляет організм і для відновлення рН балансу тіло починає забирати кальцій з кісток. Непомірність також призводить до головного болю, безсоння, підвищення тиску і надмірної почастішання ритму серця.

Вагітним і годуючим кави краще пити якомога менше, так як немовля виводить кофеїн набагато повільніше і його високий рівень може привести до пороків розвитку. Дітям кави теж неполезен через ризик вимивання кальцію.

Кава: його шкода і користь для здоров'я

Кофеїн може викликати залежність як справжній наркотик. Він впливає на ті ж ділянки мозку, що і героїн або кокаїн, хоча і значно слабкіше. У професійних спортсменів кави розцінюється як допінг.

Найбільш шкідливий розчинна кава через технології виробництва. В процесі при термічній обробці утворюється токсин акриламід. Цілісні зерна після проходження всіх етапів і перетворення в порошок втрачають аромат, масу корисних речовин, знижується концентрація кофеїну. Тому в нього часто додатково додають ароматизатори, масла.

«Кава не є продуктом здорового харчування. Він протипоказаний людям із захворюваннями серця і судин, кісток і суглобів, запаленнях шлунку і кишечника. Через сильний сечогінного ефекту може виникнути зневоднення. Нестача води в ядрах міжхребцевих дисків посилює грижі і протрузії хребта.

Молодим людям без захворювань кави може покращувати настрій, стимулювати активність мозку і посилювати перистальтику кишечника. Краще пити каву днем, а не рано вранці або ввечері, і відразу запивати великою склянкою води »

Як правильно вибрати і зберігати каву?

Кава продається у вигляді зерен або вже в молотом вигляді, а також розчинний: гранульований, сублімований, в залежності від типу обробки.

Більшість фірм, що продають фасований кави або кава на вагу, є перекупниками, а не виробниками. Всю інформацію про походження зерен потрібно вивчати на упаковці – чим докладніше зміст, тим сумлінніше фірма-продавець.

У складі не повинно бути ароматизаторів, барвників та інших добавок, тільки каву. Фортеця і гіркість залежить від сорту. Якщо вказана робуста, напій буде гірким і насиченим кофеїном, якщо арабіка – м’якше і ароматні, але кофеїну в ній менше. Зазвичай виробники змішують робусту і арабіку.
Найкраще аромат зберігається в герметичній упаковці, тому кава на вагу зазвичай менш ароматний. У зернах кави зберігається близько року в темному скляному або керамічному банку, в сухому і прохолодному місці, але не в холодильнику. Аромат мелених зерен швидко вивітрюється, тому термін зберігання такої кави менше. Якщо кава «видихався», його можна перемолоти ще дрібніше або додавати в напій більшу кількість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *