Як варити гречку на воді у каструлі?

Мабуть, важко знайти крупу більш корисну, ніж гречка. Зміцнення стінок судин, поліпшення роботи органів травлення, насичення організму залізом, антиоксидантну дію – ось далеко не повний перелік причин, за якими гречка неодмінно має бути присутня в раціоні кожної людини.

Як приготувати гречку?

Покрокова інструкція по приготуванню гречки

Отже, ви купили пакет цієї корисної крупи і вирішили приготувати кашу. Давайте розберемося, як правильно варити гречку на воді і що для цього потрібно знати.

Крок 1: перебрати крупу

Як будь-який натуральний продукт, гречка не може бути ідеальною – в ній завжди трапляються чорні зернята і якийсь сторонній сміття. Тому не полінуйтеся крупу перебрати. Звичайно, не варто розбирати її по зернятку, але постарайтеся видалити хоча б самі кидаються в очі домішки. Потім гречку слід промити під проточною водою кілька разів.

Крок 2: прожарити на сковороді

Цей етап не є обов’язковим в процесі приготування гречаної каші, але якщо ви хочете отримати по-справжньому смачне, розсипчасте і ароматне блюдо, то прокалите крупу на сухій сковорідці. «Смажити» гречку потрібно до тих пір, поки не відчується легкий аромат – на цьому етапі сковороду потрібно зняти з вогню, інакше майбутня каша підгорить.

Крок 3: замочити у воді

Якщо вас не дуже підтискає час, і ви готуєте обід, скажімо, на завтра, буде непогано замочити гречку в воді на пару годин або на ніч. Зробити це можна прямо в чаші мультиварки або в каструлі, в якій збираєтеся потім готувати заплановане блюдо. Правда, чим довше постоїть крупа, тим більше розваристої вона вийде. Тому орієнтуйтеся на власний смак, який результат ви хочете отримати.

Цей крок значно скоротить майбутнє час варіння: за кілька годин гречка вбере в себе всю воду, розбухне, а вам залишиться лише приварити її до готовності.

Крок 4: зварити гречку

Якщо ви заздалегідь замочували гречку, то долийте в неї води так, щоб вона покривала крупу, і поставте на повільний вогонь. Якщо ж ні, то закип’ятіть воду, обсяг якої повинен бути в 2 рази більше обсягу гречки, підсолити і висипте крупу. Якщо ви готуєте кашу в мультиварці, то кип’ятити воду заздалегідь не обов’язково.

Крок 5: додати масло і приправи

Додайте в майбутню кашу трохи рослинного масла і будь-які приправи за власним вибором. Добре підійдуть прованські трави, сушений часник і заправка для супу з сухих овочів і прянощів. Посоліть за смаком.

Варити гречку потрібно 15 хвилин, якщо ви заздалегідь її замочували, і 25-30 хвилин, якщо немає. В мультиварці слід вибрати режим «Гречка» або «Молочна каша».

Порада:
Під час варіння не варто заважати кашу – це знизить її смакові якості і подовжить час приготування.

Як приготувати гречку?

Крок 6: подавати на стіл

Коли гречка стане зовсім м’якою (визначити це можна, знявши пробу), а води в каструлі не залишиться, її можна вимикати. Якщо вийшло так, що вода википіла ще до того, як зварилася крупа, можна покласти в неї приблизно третину пачки вершкового масла і ще трохи поварити. Коли каша буде готова, залиште каструлю на плиті під кришкою на деякий час, а потім подавайте блюдо на стіл.

Порада:

Поки вариться каша, можна приготувати для неї заправку. З гречкою дуже добре поєднуються, наприклад, смажені з цибулею гриби, тому за ті 15-20 хвилин, що готується крупа, ви як раз встигнете порізати цибулю, помити печериці й обсмажити все це на рослинній олії. Втім, варена на воді гречка хороша і сама по собі як чудовий гарнір до м’ясних і рибних страв. А додавши в неї молока і цукру ви отримаєте класичну кашу, яку напевно любили в дитинстві.

В якій каструлі краще варити гречку?

Ідеально підійде каструля з товстим дном: вона довше розігрівається і довше зберігає температуру, а також не дозволяє йти пару, що робить кашу більш ароматною і ніжною. Крім того, в такій каструлі ваше блюдо, швидше за все, не підгорить.

Як приготувати гречку?

Краще готувати кашу на воді або на молоці?

Правильно варити гречку на воді. Молоко можна додати вже після того, як вона зварилася, або незадовго до виключення. Так ви збережете смак і молока, і гречки.

Чи можна готувати гречку в духовці і як це зробити?

Так можна. Більш того, так вийде навіть смачніше, ніж на плиті. Принцип такий самий, як і в мультиварці, духовку потрібно розігріти до 200 градусів, поставити туди каструлю з залитої водою крупою приблизно на 20 хвилин. Каша, приготовлена ​​в духовці, буде ще більш ніжною і ароматною.

Як правильно варити зелену гречку?

Точно так же, як і звичайну. Зелена гречка – це справжнє джерело вітамінів і мінералів, проте вона позбавлена ​​характерного аромату звичної нам крупи.

Як правильно варити гречку в мікрохвильовці?

Залити перебраний і промиту крупу окропом і поставити в мікрохвильову піч на 10-15 хвилин.

Чи можна вживати гречку при цукровому діабеті?

Не тільки можна, а й треба. Гречка – це ідеальний продукт для діабетиків і прекрасний замінник заборонених для них пшениці і рису. Також можна використовувати гречане борошно і гречані макаронні вироби.

Як приготувати гречку?

Чому гречка не виходить розсипчастою?

Варто зауважити, що правильно зварити гречку на воді, щоб вона була розсипчастою та ароматної – це свого роду мистецтво, в якому не варто нехтувати ні однією деталлю. Так чому ж інколи замість красивої розсипчастої каші у нас виходить рідка розмазня? Причин може бути декілька.

По-перше, щоб приготувати зразкову гречану кашу, крупу перед варінням варто прожарити на сухій сковорідці. Це не тільки додасть їй неповторний аромат, але і зробить зерна міцнішими. По-друге, необхідно вчасно зняти кашу з вогню, вловивши саме той момент, коли вона вже готова, але ще не переварити – чим довше вариться гречка, тим вона менш розсипчаста. По-третє, не переборщіть з водою. Коли її занадто багато і вона не википає в процесі варіння, на виході виходить щось, більше нагадує густий суп. Ну і по-четверте, як було сказано вище, чим довше крупу змочити водою до варіння, тим м’якшою вона стане.

Втім, всі способи приготування гарні по-своєму, адже скільки людей, стільки й смаків: хтось любить розсипчасту гречку, а хтось більш розварену. Так що готувати потрібно, орієнтуючись виключно на власні переваги.

Чи можна варити гречку в пакетиках?

Приготувати гречку на воді можна і в пакетиках. На полицях магазинів нескладно знайти такі порційні розфасовки. Це дуже зручна форма для тих, хто мріє приготувати корисну страву, але не має на це досить часу і сил. Одного пакетика вистачає на обід або вечерю, причому каша виходить дуже смачна практично без зусиль. Для цього достатньо покласти один пакетик в киплячу воду (кількість якої повинно бути таким, щоб покривати його повністю) і варити близько 20 хвилин, якщо хочеться отримати більш розсипчасту гречку, і 30 для приготування м’якої і розвареної каші. Накривати каструлю кришкою не потрібно – гречка в пакетиках готується у відкритому посуді.

Після закінчення потрібного часу зняти каструлю з вогню, злити воду, а пакетик розкрити і висипати його вміст на тарілку.

Варка гречки в пакетиках дуже економить час, адже її не потрібно ні перебирати, ні промивати, а після приготування каструлю залишиться лише сполоснути, в той час як від звичайної каші її доводиться відмивати досить довго.

До речі, якщо гречка потрібна для приготування якогось більш складного страви, а в будинку є лише пакетована крупа, не біда – просто розріжте пакетики, висипте з них гречку і готуйте її з м’ясом, грибами або овочами по своєму смаку.

А ви любите гречку? Є улюблені рецепти? Поділіться в коментарях:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *