Як варити рис: основні правила і секрети

Рис хороший в будь-якому вигляді: і у вигляді плову, і різотто, і каші, і в салаті, і в голубці … Але для дуже багатьох господинь ця чудова крупа стає «персоною нон грата» через складнощі приготування. Хочеться зварити розсипчасту і корисну кашу, але в кращому випадку виходить клейка неоднорідна маса сумнівної якості. Нерідко виникає ситуація, коли рис все ще сирий, але вже намертво «поріднився» з каструлею, прилипнув до дна. Смачної страви немає, а посуд доводиться відмивати після невдалого кулінарного експерименту. Що ж робити?

Як варити рис: пропорція води і рису

Як правильно варити рис?

Перш, ніж приступати до подвигів, давайте розберемося в основних видах рису:

  • пропарений рис за рахунок дії пара стає більш щільним, вітаміни з оболонки переходять всередину, колір змінюється на янтарно-жовтий;
  • коричневий або бурий рис зберігає свою форму за рахунок оболонки, вариться на порядок довше звичайного шліфованого;
  • басматі рис володіє унікальним смаком і неповторним ароматом;
  • довгозернистий рис містить менше крохмальних речовин, що дозволяє не склеюватися в процесі варіння.
  • круглозёрний рис вийде «соковитим», злегка клейким

Як правило, щоб отримати розсипчастий рис, то співвідношення крупи і рідини повинна становити 1:10. Коричневий рис ідеально готується в пропорції 1: 4.

Як варити рис в каструлі?

Перед варінням добре промийте рисові зерна. Рекомендується користуватися холодною проточною водою. Оскільки рис містить велику кількість крохмалю, виділяється своєрідне клейку речовину. Промивання можна виконувати кілька разів.

Як правильно варити рис?

Приступимо до готування. Нам буде потрібно:

  • Вода – 2 склянки;
  • Рис – 1 склянка;
  • Вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • Сіль за смаком.

Приготування:

  1. Налийте в каструлю воду і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння.
  2. Добре промийте рис великою кількістю води. Вода повинна бути прозорою.
  3. Покладіть рис в каструлю в киплячу воду, додайте сіль.
  4. Варіть на слабкому вогні до готовності (20-25 хвилин в залежності від сорту рису).
  5. Готовий рис відкиньте на друшляк і промийте водою з чайника.
  6. Поки рис знаходиться на промиванні, в каструлю додайте олію. Перекиньте в нього рис і добре перемішайте.

Рис після приготування повинен «відпочити» 5-10 хвилин під кришкою. Перемішуємо і радіємо: його не треба промивати, він білосніжний, розсипчастий, без краплі жиру.

Нюанси

  • У процесі варіння 3 хвилини рис повинен знаходитися на сильному вогні, 7 хвилин – на середньому, решту часу – на слабкому.
  • Варити на електричній плиті потрібно на 2 хвилини менше, але залишити продукт в каструлі на виключеною теплій конфорці.
  • Чи не зливати після приготування всю рідину: нехай готовий продукт постоїть у воді 5-6 хвилин (пропарений вид – 7-8 хвилин).
  • Чим більше промивається крупа, тим менше її клейкість. При необхідності цю процедуру проводять до 7-10 раз.
  • Бурий сорт вариться на 5-10 хвилин довше, тому що потрібен час на те, щоб розм’якшилася оболонка зерен.
  • Відкинути на друшляк розсипчастий рис.
  • Варити рис потрібно без перемішування. Допускається під час засипки рису ретельно перемішати його в каструлі.
Як правильно варити рис?

Як варити рис в мультиварці?

Що, як і мультиварка, впорається з цим завданням краще за всіх? Це не дивно, адже найближчою родичкою мультиварки є рисоварка – винахід японських інженерів. І все ж, незважаючи на те, що мультиварка – прилад розумний до непристойності, зварити в ній рис, не доклавши необхідного мінімуму зусиль, не вийде.

Інгредієнти:

  • 2 мультістакана круглозёрного рису,
  • 2 мультістакана води.

Приготування:

Круглий рис дуже ретельно промийте і перекладіть в чашу мультиварки. Залийте гарячою водою і включите режим «Рис». Сіль, спеції, соєвий соус, масло додавайте до смаку в уже готовий рис.

Як варити рис басматі?

Басматі має ніжний, злегка горіховий смак. Це відмінний гарнір, який можна комбінувати з овочами, куркою, рибою, м’ясом.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка
  • Вода – 1.75 склянки
  • Лавровий лист – 1 шт.

Приготування:

  1. Рис басматі промити в ситі під проточною водою. Це видаляє зайвий крохмаль і гарантує, що рис не буде липким і грудкуватим після приготування. Дати воді добре стекти.
  2. Промитий рис додати в киплячу воду або бульйон. Негайно зменшіть вогонь, поки вода не закипіла знову. Перемішати, щоб рис не прилипав до дна каструлі. Накрийте каструлю щільно прилягає кришкою і понизьте температуру. Нехай рис басматі вариться 15 хвилин без перешкод.
  3. Через 15 хвилин зніміть каструлю з рисом з плити і дайте йому постояти 3-4 хвилини під кришкою. Рис вбере вологу, яка ще залишилася.
  4. Зніміть кришку і збийте приготований рис басматі виделкою. Подавати відразу.

Як варити рисову кашу на молоці?

Невід’ємною складовою дитячого і дієтичного харчування вважається рисова каша на молоці. Рецепт класичний повинен бути в записній книжці у кожної мами. Адже це не просто ситно, смачно, а й корисно.

Як правильно варити рис?

Інгредієнти:

  • Рис круглий – 1 стакан (або 200 гр.)
  • Вода – 400 мл.
  • Сіль – щіпка
  • Молоко – до 3 склянок (по перевазі консистенції)
  • Цукор – 1-1,5 ст. ложка
  • Масло вершкове. – 100 гр.

Приготування:

  1. Очистіть рис від залишків крохмалю в декількох водах. Якщо є час, крупу добре замочити на 2 години. Якщо вільного часу немає, приступайте до варіння.
  2. Використовуйте посуд з антипригарним покриттям, щоб каша рисова на молоці не пригоріла. Рецепт і пропорції рідкої складової можна коригувати за бажанням.
  3. Засипте рис в каструлю, налийте 400 мл води і варіть. Після закипання продовжите готувати на слабкому вогні з кришкою.
  4. Через 10 хвилин варіння влийте 2 склянки молока. Молоко краще попередньо нагріти.
  5. Додайте столову ложку цукру, трохи солі, перемішайте. Варіть ще 10 хвилин, потім спробуйте рис.
  6. Якщо консистенція дуже щільна, в рецепт рисової каші на молоці в каструлі влийте ще склянку молока. Перемішайте, доведіть до кипіння, проваріть 2-5 хвилин.
  7. Подавайте в тарілці зі маслом.

Як варити рис для суші в домашніх умовах крок за кроком

Як правильно варити рис?

Інгредієнти:

Для того щоб зварити рис для суші в домашніх умовах потрібно:

  • Рис круглозерністий для суші (можна взяти і звичайний круглозерністий дрібний рис) – 250 г;
  • Вода холодна очищена – 275 мл;
  • Яблучний (або рисовий) оцет – 25 мл;
  • Сіль – 0,5 ч. л .;
  • Цукор – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Рис всипати в каструлю з товстим дном. Тепер його потрібно дуже добре промити водою. Промивати рис потрібно кілька разів (краще 3-4 рази), до тих пір, поки вода не стане повністю прозорою. Далі воду повністю злити.
  2. Залити промитий рис холодної очищеною водою (для варіння 250 грамів рису знадобиться 275 мл води).
  3. Поставити каструлю на середній (або трохи вище середнього) вогонь, накрити її кришкою. Не знімаючи кришку, довести рис до кипіння. Відразу вогонь зменшити до мінімального і варити рис рівно 15 хвилин (кришку не піднімати).
  4. Забрати каструлю з вогню, зняти кришку, накрити каструлю рушником і знову закрити її кришкою. Залишити рис ще на 15 хвилин.
  5. Приготувати заправку для рису: змішати в піалі оцет із сіллю і цукром. Перемішувати заправку до тих пір, поки не залишиться ні крупинки цукру і солі.
  6. Готовий теплий рис полити заправкою і перемішати його ложкою, починаючи від країв і переходячи до центру каструлі (так заправка рівномірно змішається з рисом).
  7. Дати відмінному рису, звареного в каструлі, охолонути і можна його використовувати для приготування суші в домашніх умовах.

Як варити рис в пакетиках?

Пакетовані крупи дуже зручні в приготуванні. В цьому випадку варіння рису в пакетиках позбавлена ​​труднощів. Упаковка зроблена з екологічно чистого матеріалу з маленькими дірочками по всьому периметру. Саме ці отвори дозволяють вбирати крупі необхідну кількість води під час приготування, при цьому не втрачаючи свою поживність.

Як правильно варити рис?

Рис, зварений за даною технологією, що не злипається, завжди виходить розсипчастим, не пристає до дна ємності, не вимагає постійного помішування. Але все ж є нюанси, які необхідно знати, щоб отримати ідеальний гарнір.

Інгредієнти:

  • Рис круглий в пакеті – 100 гр
  • Вода – 1 л
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. Поставте на вогонь ємність з великою кількістю води. Після закипання киньте сіль.
  2. Візьміть пакет з рисом, обов’язково перевірте його цілісність. Промивати не потрібно, так як крупа вже була оброблена на виробництві. У вируючу воду опустіть пакет з крупою. Рідина повинна його повністю покривати.
  3. Варіть крупу протягом 15 хвилин на середньому вогні. Вода повинна повільно вирувати. Ємність можна прикрити кришкою, залишивши щілину для виходу пара.
  4. Після варіння пакет перекладіть в друшляк або на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Рис після варіння теж не потребує промиванні.
  5. Трохи остудіть. Після пакет можна розрізати ножем і насолоджуватися розсипчастим рисом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *