Вітамін С: користь для чоловіків та жінок

Вітамін С – аскорбінова кислота – найпопулярніший вітамін, що обговорюється. Незважаючи на його доступність та багато досліджень, залишилося багато питань, на які потрібно відповісти. Бізнес-портал FDLX.COM розібрався, навіщо корисний і чим шкідливий вітамін С, який краще вибрати – у капсулах або таблетках, у яких продуктах міститься, скільки можна пити. Дочитавши статтю до кінця, ви будете приємно вражені.

Вітамін С: користь для чоловіків та жінок

Наші читачі найчастіше запитують:

  • який краще купити вітамін С 1000 мг. – капсули чи таблетки?
  • що буде якщо пити вітамін С щодня?
  • як впливає вітамін С на кров та шкіру?
  • чому вітамін C повинен надходити в організм людини щодня?
  • яка норма вітаміну С на день?
  • як правильно приймати вітамін С у таблетках?
  • чому допомагає аскорбінова кислота?
  • скільки драже аскорбінової кислоти можна їсти на день?
  • як правильно приймати аскорбінову кислоту?
  • як приймати аскорбінову кислоту при застуді?

Вітамін С – це органічна сполука, формула якої C₆H₈O₆.

Спершу тезово розглянемо користь вітаміну С та джерела його отримання, а також наслідки його дефіциту.

Що викликає дефіцит вітаміну C в організмі?

  • неповноцінне харчування – недостатня кількість фруктів та овочів у раціоні харчування;
  • куріння – одна тютюнова сигарета в середньому окислює близько 50 мг вітаміну C;
  • погана екологічна ситуація – забруднена вода, повітря;
  • вплив важких металів – наприклад, свинець чи ртуть.

Які симптоми дефіциту вітаміну C в організмі?

  • кровоточивість ясен;
  • біль у суглобах;
  • втома;
  • синці;
  • біль в м’язах;
  • депресія;
  • набряки;
  • біль у кістках.

Де найбільше вітаміну С?

Розберемося, в яких продуктах міститься вітамін С. Існує багато міфів та розмов на кухні, де найбільше вітаміну С. Нижче представлена ​​достовірна інформація, підтверджена науковими дослідженнями та аналізами. Зараз ви дізнаєтеся, в якому фрукті найбільше вітаміну С, а потім у яких овочах найбільше вміст аскорбінової кислоти.

Вітамін С: користь для чоловіків та жінок

Фрукти та ягоди з великим вмістом вітаміну С

  • шипшина;
  • ківі;
  • чорна смородина;
  • манго;
  • апельсин;
  • обліпиха;
  • лимон;
  • авокадо;
  • червона горобина;
  • яблуко;
  • ананас;
  • полуниця;
  • вишня ацероли;
  • папайя;
  • гуава;
  • хурма;
  • канталупа.

Овочі з великим вмістом вітаміну C

  • болгарський перець;
  • петрушка;
  • кріп;
  • броколі;
  • шпинат;
  • качанна капуста;
  • помідори.

Користь вітаміну C для організму

Для початку перерахуємо, для чого корисний вітамін С і чому допомагає аскорбінова кислота. Користь для чоловіків та жінок у наступному:

  1. За рахунок підвищення засвоюваності заліза допомагає боротися з анемією.
  2. Ддопомагає виробляти колаген, як наслідок – покращення стану шкіри та волосся.
  3. Сприяє здоров’ю серця.
  4. Підтримує імунітет.
  5. Покращується пам’ять.
  6. Ппрофілактика пародонтозу.
  7. Профілактика захворювань верхніх дихальних шляхів, застуди, ГРЗ та ГРИПу.
  8. Профілактики епілепсії.
  9. Допомагає запобігти сепсису (зараження крові).

Лікувальні властивості вітаміну С у деталях

Як ми повідомляли, вітамін С або аскорбінова кислота – один із найдосліджених вітамінів у світі.

Це найсильніший антиоксидант серед водорозчинних вітамінів, і на додаток до посилення стійкості організму до вірусних інфекцій, він діє проти алергії, респіраторних захворювань та інших захворювань.

Він також відіграє важливу роль у створенні колагену – білка, необхідного для регенерації тканин, кровоносних судин, кісток та зубів, а також для здорового та молодого вигляду шкіри.

Відкриття вітаміну С можна віднести до угорського фізіолога Альберта Сент-Дьордья, який отримав Нобелівську премію в 1937 році за цей великий внесок у здоров’я людини.

Вітамін С: користь для чоловіків та жінок

Серед багатьох видатних учених, які проводили дослідження, пов’язані з ефективністю вітаміну С, варто відзначити дворазового Нобелівського лауреата Лайнуса Полінга (1901-1994), американського хіміка та біохіміка, лауреата 50 почесних докторських ступенів.

Полінг у цілому був великим прибічником здорового та якісного життя, і з 1970-х років він прославився як пристрасний захисник мегадоз вітаміну С у профілактиці та лікуванні багатьох захворювань та з метою продовження тривалості життя.

Слід мати на увазі, що Полінг ніколи не стверджував, що вітамін С є універсальним засобом для всього, але виступав за його підвищене споживання під час лікування разом із іншими природними засобами.

Згідно з Полінгом, а також подальшими дослідженнями, терапія підвищеним споживанням вітаміну С допомагає при стресі.

Крім того, було показано, що доза 6 грамів на день корисна для пацієнтів з шизофренією, і високі дози вітаміну С у поєднанні з комплексом B можуть значною мірою сприяти успіху лікування наркоманії. Тому добова доза 500 мг або 1000 мг цілком допустима навіть у цілях профілактики.

Полінг вважав, що вітамін С може допомогти у лікуванні:

  1. Грипу та застуди.
  2. Бронхіту.
  3. Астми та алергії.
  4. Серцевих захворювань.
  5. Високого вмісту холестерину.
  6. Діабет.
  7. Глаукоми та катаракти.
  8. Інфекцій сечівника.
  9. Рака.
  10. Стресу.

Його твердження про те, що вітамін С, крім профілактики та лікування простудних захворювань, може зробити значний внесок у лікування серйозних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, рак і навіть СНІД, стали предметом численних суперечок, викликаючи значне обурення серед медичних працівників.

Причини такої реакції важко зрозуміти, оскільки терапія мегадозами вітаміну С практично не має більш серйозних побічних ефектів, ніж нудота чи діарея.

Ще за життя Полінг набув репутації вченого, який випередив свого часу на десятиліття. Завдяки цьому він був включений до списку найбільших вчених минулого століття.

Виходячи з цього, ми можемо зробити висновок, що його революційні ідеї мають більше сенсу, ніж стверджує фармацевтична промисловість.

Рекомендації щодо вживання вітаміну С

Як ми згадали вище, найбільше вітаміну С міститься в ківі, болгарському перці, вишні, зелених листових овочах, броколі, полуниці та папайї.

Уявлення у тому, що вітамін З губиться у процесі приготування їжі, правильно лише частково. А саме, приготування їжі досягає температури 100 ° C, а вітамін C розкладається тільки за температури 190 ° C, чого можна досягти тільки шляхом смаження їжі.

як правильно приймати вітамін С у таблетках, чому допомагає аскорбінова кислота, скільки драже аскорбінової кислоти можна їсти в день, як правильно приймати аскорбінову кислоту, як приймати аскорбінову кислоту при застуді, вітамін з в таблетках fdlx.com

Шкідливість вітаміну С

Ознайомившись з матеріалом вище, ви можете зробити висновок, чим шкідливий вітамін С і чи є в нього побічні дії.

Очевидно, вітамін C відрізняється високою безпекою у будь-яких формах. Дозування до 1000-3000 мг на день дуже поширене і добре переноситься організмом. Діарея та пронос малоймовірні навіть при дозуванні 3000 мг на день.

У той же час, високу концентрацію надходження в організм можна уникнути, якщо дозування розділити на 2-4 прийоми на день.

Про дозування було багато написано у цьому матеріалі. Але не забувайте, що кожен препарат має інструкцію. Вітамін С слід приймати у дозуваннях, які там вказані. Якщо ви збираєтеся приймати аскорбінову кислоту у великих дозах щодня, спочатку проконсультуйтеся з лікарем. І не забувайте про те, що в продуктах – фруктах та овочах – також міститься цей вітамін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *