Не можна сказати, що уха є такою ж поширеною основною стравою, як борщ або суп. Насамперед вона пов’язана з багаттям, ставком, риболовлею, казанком. Тим не менш, смачну уху можна приготувати в домашніх умовах. Тільки в неї не буде запаху серпанку.

Уху не обов’язково зварити з цільної риби. Для рибного супу цілком достатньо голови, бічних та спинних плавників, хвоста. Юшка виявиться більш наваристою, багатою за смаком.
Решта набору продуктів класична: картопля, морква, цибуля та крупи (пшоно найкраще підходить для рибного супу).
Велика кількість спецій (перець, гвоздика, лавровий лист, кріп, базилік) також використовуються у цій страві.
Зміст статті:
Рибна уха: як правильно приготувати?
А тепер докладно про те, як приготувати уху з голови риби, з чим її треба подавати.
Уха – це рибний бульйон, найкращими складовими якого є хвіст, голова та плавники. Тільки в таких умовах можна отримати бульйон бажаної концентрації та фортеці.
Настав час перейти до процесу приготування. Яку рибу використовуватиме для цієї мети, господиня сама вирішить.
- У риби не має бути неприємного запаху тину. Запах можна видалити за допомогою лимонного соку: просто побризкайте соком вихідний матеріал.
- Щоб бульйон був прозорим та відповідав загальноприйнятим стандартам любителів ухи, необхідно знімати піну шумівкою. Юшка має бути приготовлена на повільному вогні. Такий супчик збуджує апетит, позитивно впливає на настрій їдця.
- Якщо бульйон каламутний, є способи освітлити юшку.
- Частину бульйону необхідно остудити, з’єднати зі збитим яєчним білком. Потім вилити масу в бульйон. На плиті довести до кипіння, прокип’ятити, процідити крізь серветку. Яєчний білок видаляє найдрібніші частинки, які провокують помутніння. Так можна зберегти будь-який бульйон.
- Щоб надати бульйону красивого кольору, зваріть у ньому цибулю в лушпинні.
- Поліпшити смак допомагає трохи вершкового масла.
- Свіжі трави додають аромату.
- Картопля та цибуля, як правило, є необхідним компонентом ухи. Крім того, можна додавати різні злаки, моркву та інші овочі.
- Час приготування рибного супу залежить від типу риби: річкову треба кип’ятити трохи довше, ніж морську.
- Якщо вихідним компонентом для юшки є заморожені рибні голови, їх слід розморожувати. Інакше уха втратить свій смак.
- Не готуйте уху в посуді, що окислюється. Найкращий варіант, щоб зварити правильну уху – емальований посуд.
- Якщо використовується нежирна риба, рекомендується влити в бульйон олію (до трьох столових ложок).

Уха: рецепт в домашніх умовах
Перед приготуванням необхідно з голів зрізати зябра, хрящі, потім ретельно промити. Це позбавить уху від неприємної гіркоти.
Коли для приготування ухи за рецептом потрібна голова лосося, це не означає, що для досягнення тієї ж мети не можна взяти голови щуки або форелі, що суп погіршить смак. Рецепти юшки з риб’ячих голів не сильно відрізняються, особливо коли потрібні схожі сорти риби. Головне, дотримуватися загальних правил приготування.
Не забувайте про правильне подання юшки. Якщо покласти половинку крутого яйця в тарілку, крім апетитного вигляду, у страви з’явиться пікантний смак.
Готову уху розливають по тарілках і прикрашають рубаною зеленню.
Інгредієнти:
- голова лосося;
- 3 картоплини;
- по 2 моркви та цибульні головки;
- 2 літри води;
- 2 лаврових листа; сіль, зелень, чорний перець горошком.
Приготування:
- Картопля очистіть, промийте, наріжте кубиками, покладіть у каструлю з бульйоном.
- Доведіть юшку до кипіння, потім варіть ще 10 хвилин.
- Додайте нарізану цибулю і одну моркву.
- Варіть уху доти, поки овочі не стануть м’якими.
- За 5 хвилин до вимкнення киньте лавровий лист у каструлю, посоліть, поперчіть, покласти зелень, шматочки філе.
Невеликий секрет. Перш ніж вимкнути плиту, налийте в каструлю трохи більше 50 гр горілки. Алкоголь надає готовій вусі особливий смак, який буде гідно оцінений. Нема про що турбуватися: смак і запах алкоголю у вусі не зберігається.

Як зварити уху з пшоном?
Своєрідний варіант класичного рибного супу, але поживніший.
Юшку з голови та хвоста лосося в домашніх умовах готують із наступних продуктів:
- риб’яча голова, хвіст, черевці;
- 2 картоплини;
- цибуля і морква;
- 1/2 склянки пшона;
- 2 літри води;
- Олія для смаження, спеції, зелень.
Процес варіння трохи інший, ніж у класичному рецепті. Бульйон варять без овочів, знімають піну. Потім голови, хвіст, хребет виймають.
Зверніть увагу, що у тарілці немає голови як такої. У тому й річ: ви відбираєте все хороше м’ясо з зябрових кришок, з хребта, з плавників.
Моркву та цибулю нарізають кубиками, трохи обсмажують у маслі на сковороді.
Картоплю кришать кубиками, насипають у киплячу юшку.
Через 10 хвилин промите пшоно.
Ще через 5 хвилин кладуть засмажку з цибулі та моркви, сіль, спеції.
Перед вимкненням додають рибне філе та зелень.
Як зварити уху з перловою крупою?
Цей варіант супу нагадує попередній, але з перловою крупою можна зварити дуже смачно, оригінально, ситно.
Продукти:
- 2-3 риб’ячі голови;
- 2-2,5 літра води;
- 2 цибулини;
- 2 морквини;
- 4-5 картоплин;
- 100 гр. перловки;
- 2 лаврові листки;
- 6-8 гілок свіжої петрушки;
- чорний перець та сіль за смаком;
- 2 ст. ложки олії.

Приготування:
- Видаліть з голови зябра, промийте.
- Підготуйте, очистіть, перемийте овочі.
- Перловку промийте, залийте гарячою водою.
- Зваріть голову з однією цілою цибулиною та морквою у підсоленій воді. Доведіть до кипіння, знімайте піну.
- Приблизно 30 хвилин вариться бульйон. За цей час нашаткуйте цибулю, що залишилася. Протріть другу морквину.
- Обсмажте кілька хвилин овочі на сковорідці в маслі.
- Картоплини наріжте кубиками.
- Через півгодини з бульйону дістаньте цибулину та моркву, рибу. Бульйон процідіть.
- З риб’ячої голови зніміть м’ясо, поверніть у каструлю. Кістки, хрящі та плавники можна зав’язати в марлю, проварити ще хвилин 10.
- Бульйон стане концентрованим, в’язким. Покладіть у юшку картоплю та перловку. Варіть 20 хвилин.
- Нарешті, покладіть засмажку з овочів, горошини перцю, лаврушку. Варіть останні 20 хвилин.
- Перед подачею на стіл у суп покришіть свіжу зелень.
Як зварити уху з вершками?
Щоб приготувати першу страву знадобляться:
- дві риб’ячі голови;
- цибулина та морква;
- 3 бульби великої картоплі;
- Стакан вершків.
Приготування:
- Підходять будь-які вершки, але що вище їх жирність, то вище в’язкість ухи. Оптимальний вміст жиру становить 20%.
- Приготування мало чим відрізняється від класичного рецепту:
- Бульйон готують із голови, моркви та цибулі. Рідку основу ухи фільтрують. Шматочки м’якоті знімають із голови.
- Відвар знову доводять до кипіння, викладають у нього нарізану кубиками картоплю, варять до готовності.
- М’якуш повертають у суп.
- Через 5 хвилин заливають вершки, суп солять, додають спеції та трави, знімають з вогню.
Як приготувати уху в домашніх умовах, якщо бюджет обмежений? Зваріть одну чи дві голови лосося, кілька овочів. Достатньо не більше години часу, і щільний обід готовий. Вибирайте будь-який із рецептів, кожен цікавий по-своєму. Юшка в будь-якому випадку виявиться дуже смачною.

Кухар, технолог, мандрівник. Люблю готувати, читати цікаві статті про кулінарію та правильне харчування, вивчати все нове та ділитися найцікавішим з іншими. Рада бачити Вас на сторінках сайту YouLove.