Як правильно зварити уху в домашніх умовах?

Не можна сказати, що уха є такою ж поширеною основною стравою, як борщ або суп. Насамперед вона пов’язана з багаттям, ставком, риболовлею, казанком. Тим не менш, смачну уху можна приготувати в домашніх умовах. Тільки в неї не буде запаху серпанку.

Як правильно зварити уху в домашніх умовах?

Уху не обов’язково зварити з цільної риби. Для рибного супу цілком достатньо голови, бічних та спинних плавників, хвоста. Юшка виявиться більш наваристою, багатою за смаком.

Решта набору продуктів класична: картопля, морква, цибуля та крупи (пшоно найкраще підходить для рибного супу).

Велика кількість спецій (перець, гвоздика, лавровий лист, кріп, базилік) також використовуються у цій страві.

Рибна уха: як правильно приготувати?

А тепер докладно про те, як приготувати уху з голови риби, з чим її треба подавати.

Уха – це рибний бульйон, найкращими складовими якого є хвіст, голова та плавники. Тільки в таких умовах можна отримати бульйон бажаної концентрації та фортеці.

Настав час перейти до процесу приготування. Яку рибу використовуватиме для цієї мети, господиня сама вирішить.

  1. У риби не має бути неприємного запаху тину. Запах можна видалити за допомогою лимонного соку: просто побризкайте соком вихідний матеріал.
  2. Щоб бульйон був прозорим та відповідав загальноприйнятим стандартам любителів ухи, необхідно знімати піну шумівкою. Юшка має бути приготовлена ​​на повільному вогні. Такий супчик збуджує апетит, позитивно впливає на настрій їдця.
  3. Якщо бульйон каламутний, є способи освітлити юшку.
  4. Частину бульйону необхідно остудити, з’єднати зі збитим яєчним білком. Потім вилити масу в бульйон. На плиті довести до кипіння, прокип’ятити, процідити крізь серветку. Яєчний білок видаляє найдрібніші частинки, які провокують помутніння. Так можна зберегти будь-який бульйон.
  5. Щоб надати бульйону красивого кольору, зваріть у ньому цибулю в лушпинні.
  6. Поліпшити смак допомагає трохи вершкового масла.
  7. Свіжі трави додають аромату.
  8. Картопля та цибуля, як правило, є необхідним компонентом ухи. Крім того, можна додавати різні злаки, моркву та інші овочі.
  9. Час приготування рибного супу залежить від типу риби: річкову треба кип’ятити трохи довше, ніж морську.
  10. Якщо вихідним компонентом для юшки є заморожені рибні голови, їх слід розморожувати. Інакше уха втратить свій смак.
  11. Не готуйте уху в посуді, що окислюється. Найкращий варіант, щоб зварити правильну уху – емальований посуд.
  12. Якщо використовується нежирна риба, рекомендується влити в бульйон олію (до трьох столових ложок).
Як правильно зварити уху в домашніх умовах?

Уха: рецепт в домашніх умовах

Перед приготуванням необхідно з голів зрізати зябра, хрящі, потім ретельно промити. Це позбавить уху від неприємної гіркоти.

Коли для приготування ухи за рецептом потрібна голова лосося, це не означає, що для досягнення тієї ж мети не можна взяти голови щуки або форелі, що суп погіршить смак. Рецепти юшки з риб’ячих голів не сильно відрізняються, особливо коли потрібні схожі сорти риби. Головне, дотримуватися загальних правил приготування.

Не забувайте про правильне подання юшки. Якщо покласти половинку крутого яйця в тарілку, крім апетитного вигляду, у страви з’явиться пікантний смак.

Готову уху розливають по тарілках і прикрашають рубаною зеленню.

Інгредієнти:

  • голова лосося;
  • 3 картоплини;
  • по 2 моркви та цибульні головки;
  • 2 літри води;
  • 2 лаврових листа; сіль, зелень, чорний перець горошком.

Приготування:

  1. Картопля очистіть, промийте, наріжте кубиками, покладіть у каструлю з бульйоном.
  2. Доведіть юшку до кипіння, потім варіть ще 10 хвилин.
  3. Додайте нарізану цибулю і одну моркву.
  4. Варіть уху доти, поки овочі не стануть м’якими.
  5. За 5 хвилин до вимкнення киньте лавровий лист у каструлю, посоліть, поперчіть, покласти зелень, шматочки філе.

Невеликий секрет. Перш ніж вимкнути плиту, налийте в каструлю трохи більше 50 гр горілки. Алкоголь надає готовій вусі особливий смак, який буде гідно оцінений. Нема про що турбуватися: смак і запах алкоголю у вусі не зберігається.

Як правильно зварити уху в домашніх умовах?

Як зварити уху з пшоном?

Своєрідний варіант класичного рибного супу, але поживніший.

Юшку з голови та хвоста лосося в домашніх умовах готують із наступних продуктів:

  • риб’яча голова, хвіст, черевці;
  • 2 картоплини;
  • цибуля і морква;
  • 1/2 склянки пшона;
  • 2 літри води;
  • Олія для смаження, спеції, зелень.

Процес варіння трохи інший, ніж у класичному рецепті. Бульйон варять без овочів, знімають піну. Потім голови, хвіст, хребет виймають.

Зверніть увагу, що у тарілці немає голови як такої. У тому й річ: ви відбираєте все хороше м’ясо з зябрових кришок, з хребта, з плавників.

Моркву та цибулю нарізають кубиками, трохи обсмажують у маслі на сковороді.

Картоплю кришать кубиками, насипають у киплячу юшку.

Через 10 хвилин промите пшоно.

Ще через 5 хвилин кладуть засмажку з цибулі та моркви, сіль, спеції.

Перед вимкненням додають рибне філе та зелень.

Як зварити уху з перловою крупою?

Цей варіант супу нагадує попередній, але з перловою крупою можна зварити дуже смачно, оригінально, ситно.

Продукти:

  • 2-3 риб’ячі голови;
  • 2-2,5 літра води;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 4-5 картоплин;
  • 100 гр. перловки;
  • 2 лаврові листки;
  • 6-8 гілок свіжої петрушки;
  • чорний перець та сіль за смаком;
  • 2 ст. ложки олії.
Як правильно зварити уху в домашніх умовах?

Приготування:

  1. Видаліть з голови зябра, промийте.
  2. Підготуйте, очистіть, перемийте овочі.
  3. Перловку промийте, залийте гарячою водою.
  4. Зваріть голову з однією цілою цибулиною та морквою у підсоленій воді. Доведіть до кипіння, знімайте піну.
  5. Приблизно 30 хвилин вариться бульйон. За цей час нашаткуйте цибулю, що залишилася. Протріть другу морквину.
  6. Обсмажте кілька хвилин овочі на сковорідці в маслі.
  7. Картоплини наріжте кубиками.
  8. Через півгодини з бульйону дістаньте цибулину та моркву, рибу. Бульйон процідіть.
  9. З риб’ячої голови зніміть м’ясо, поверніть у каструлю. Кістки, хрящі та плавники можна зав’язати в марлю, проварити ще хвилин 10.
  10. Бульйон стане концентрованим, в’язким. Покладіть у юшку картоплю та перловку. Варіть 20 хвилин.
  11. Нарешті, покладіть засмажку з овочів, горошини перцю, лаврушку. Варіть останні 20 хвилин.
  12. Перед подачею на стіл у суп покришіть свіжу зелень.

Як зварити уху з вершками?

Щоб приготувати першу страву знадобляться:

  • дві риб’ячі голови;
  • цибулина та морква;
  • 3 бульби великої картоплі;
  • Стакан вершків.

Приготування:

  1. Підходять будь-які вершки, але що вище їх жирність, то вище в’язкість ухи. Оптимальний вміст жиру становить 20%.
  2. Приготування мало чим відрізняється від класичного рецепту:
  3. Бульйон готують із голови, моркви та цибулі. Рідку основу ухи фільтрують. Шматочки м’якоті знімають із голови.
  4. Відвар знову доводять до кипіння, викладають у нього нарізану кубиками картоплю, варять до готовності.
  5. М’якуш повертають у суп.
  6. Через 5 хвилин заливають вершки, суп солять, додають спеції та трави, знімають з вогню.

Як приготувати уху в домашніх умовах, якщо бюджет обмежений? Зваріть одну чи дві голови лосося, кілька овочів. Достатньо не більше години часу, і щільний обід готовий. Вибирайте будь-який із рецептів, кожен цікавий по-своєму. Юшка в будь-якому випадку виявиться дуже смачною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.